Нове меню і норми харчування в школах: Клопотенко пояснив, що робити, якщо їжа несмачна

З 1 січня в Україні набрали чинності нові норми та порядок організації харчування в закладах освіти. Вони, зокрема, передбачають зменшення кількості солі та цукру в стравах та збільшення кількості овочів, фруктів, м’яса. Однак не всім дітям, які повернулися на навчання після зимових канікул, сподобалося нове шкільне меню. Батьки учнів обурюються в соцмережах і дорікають кухарю Євгену Клопотенку, який брав участь у розробці нових норм харчування та створив свій рецептурник для шкільних їдалень.

Клопотенко прокоментував ситуацію на своїй сторінці в фейсбуці та пояснив, як діяти батькам, якщо діти скаржаться на несмачну шкільну їжу.

«Я зі своєю командою розробив рецептури, що відповідають цим нормам. Це моя ініціатива, щоб у школах знали, що та як готувати за новими правилами (до уваги ми взяли продукти, які школи реально можуть купити, та ситуацію з обладнанням). Рецепти затвердили ДПСС та МОЗ (+ рекомендували їх на національному рівні). Так школи отримали вибір: самим створювати меню до норм або складати його на основі розроблених нами рецептів», – зазначив кухар.

Клопотенко пропонує спочатку пересвідчитися, чи відповідає їжа, яку пропонують дітям у шкільній їдальні, новим нормам харчування –

«Якщо їжа не відповідає прописаним там тезам, то це порушення. Друге. Якщо у школі вже зараз відмовилися повністю від цукру та солі, то це не є коректним. Ми з командою спеціально пролобіювали перехідний етап. Це означає, що кількість солі та цукру мають зменшувати поступово», – пояснив  автор нового шкільного меню.

Клопотенко також порадив батькам порівняти страви, які готують у школі, із розробленими ним рецептами і фото готових страв.

«Ситуація: у вашій школі оголосили, що там тепер складають меню за Євгеном Клопотенком. Ви можете подивитися, які страви я розробив, який вони мають вигляд, та перевірити, чи схоже воно на їжу у вашій школі. Якщо є невідповідності, то це порушення. Щоб ви могли це проаналізувати, завдяки Україно-швейцарський проєкт Діємо для здоров‘я моя команда створила на основі розроблених рецептур детальні техкартки. Там є фото страв, покрокове приготування та інші подробиці», – наголосив кухар.

У разі виявлення невідповідностей та порушень Клопотенко рекомендує  попросити пояснень в адміністрації школи, а якщо заклад не відреагує, то звернутися до Держпродспоживслужби. Це можна зробити через чат-бота у телеграмі: @derzhspozhivsluzhba_bot