Нові норми та порядок організації харчування в школах – громадське обговорення

Максимум овочів і фруктів, питна вода у постійному доступі, картопля як окрема страва – не більше двох разів на тиждень і спеціальне меню для дітей з непереносимістю глютену та лактози. МОЗ розробило нові Норми та Порядок організації харчування в закладах освіти, наразі документи винесено на громадське обговорення. На сайті МОЗ обговорення триватиме до 29 жовтня, пропозиції та зауваження приймаються також у письмовому або електронному вигляді за адресами: 01601, м. Київ, вул. Грушевського, 7 або phdpublik@gmail.com.

Порядком визначено три способи організації харчування школярів: приготування та реалізація готових страв закладом освіти, кейтеринг і продаж харчів через буфет або торговельні автомати.

Формами організації харчування є:

  • монопрофільне меню, що визначає один набір страв та не передбачає самостійного вибору споживачами його компонентів;
  • мультипрофільне меню, що містить декілька наборів страв та передбачає їх вибір або вибір їх компонентів споживачами, та може бути реалізовано комплексними меню, 2-3 меню на вибір, «шведським столом» тощо з обов’язковою видачею страв працівником харчоблоку (їдальні).

Згідно з новим порядком, засновник та директор школи мають організувати умови для забезпечення харчування учнів з особливими дієтичними потребами, зокрема з непереносимістю глютену та лактози. Підставою для цього є відповідна медична довідка, видана сімейним лікарем чи педіатром.

Для учнів 1-11(12) класів повинно бути організовано щонайменше одноразове гаряче харчування (сніданок). Для учнів, зарахованих до груп подовженого дня, організовується триразове харчування (для учнів 1 – 4 класів) та дворазове (для учнів 5 – 9 класів).

Тривалість перерви між уроками для організації сніданку для учнів 1-4 класів має становити не менше ніж 30 хвилин, для учнів 5-11(12) класів – не менше ніж 20 хвилин. Для організації обіду тривалість перерви між уроками становить 30 хвилин.

Порядком передбачається, що школа має формувати у учнів навики здорового харчування, навчати гігієнічним правилам харчової безпеки та поводження за столом.

Меню їдальні та асортимент буфету повинні щоденно публікуватися на спеціальному стенді, на сайті школи або ж через інші канали комунікації, доступні для учнів та їх батьків.

«Збалансована корисна та смачна їжа включає гарячі страви, закуски, десерти та перекуси із вмістом овочів, бобових, фруктів та ягід, цільних злаків, горіхів та насіння, яєць, риби і м’яса, молока та молочних (кисломолочних) продуктів. Страви та напої повинні містити обмежену кількість солі, цукру та жиру відповідно до вимог, встановлених МОЗ для харчування в закладах загальної середньої освіти», – зазначено у проєкті порядку.

Згідно з документом, у максимальному розмаїтті та у складі різних страв повинні бути представлені овочі, фрукти та ягоди. В залежності від сезону вони можуть бути свіжими, мороженими, сушеними, консервованими та квашеними. У тижневій ротації страв картоплю у вигляді окремої страви слід обмежити до двох разів на тиждень.

Щодо каш і макаронних виробів,  то перевага має надаватися продуктам з вищим вмістом харчових волокон (наприклад, гречана крупа у порівнянні з рисовою, макаронні виробів із пшениці твердих сортів). А хліб бажано, щоб був цільнозерновим із високим вмістом клітковини, із додаванням висівок, насіння.

Також у порядку зазначено, що бобові продукти – зелений горошок, квасоля, горох, сочевиця та страви з їх вмістом слід пропонувати як гарніри або самостійні страви.

Молоко та молочні продукти за вмістом цукру та жиру повинні відповідати вимогам, встановленим МОЗ.

Для приготування страв з м’яса слід використовувати м’ясо птиці (курки, індички), очищене від шкіри, нежирну свинину, телятину, яловичину. Необхідно включати до тижневого меню одну-дві страви з морської риби на тиждень.

Згідно з порядком, питна вода має бути постійно доступною у закладі освіти під час вживання їжі та у будь-який інший час.

«Засновник (засновники) та керівники відповідного закладу повинні забезпечити учнів/дітей чистою та безпечною питною водою. Солодкі газовані напої, енергетичні напої та будь-які інші напої із вмістом доданих цукрів у закладах освіти, закладах оздоровлення та відпочинку заборонені до пропонування/реалізації», – йдеться у документі.

В обмежених кількостях школярам може пропонуватися пастеризований сік без додавання цукрів та підсолоджувачів.

Для більше детального ознайомлення завантажуйте проєкти документів – Порядок, Норми харчування.