Мандзій: фасовані сніданки для школярів – тимчасовий захід

Шкільні їдальні повернуться до моделі мультипрофільного харчування після скасування карантинних обмежень. Сніданки для учнів початкових класів, що порційно фасуються в разову упаковку, це тимчасовий вимушений захід, написала на своїй сторінці в фейсбуці заступниця міністра освіти і науки України Любомира Мандзій.

«Розумію, що тих «сніданків» для учнів початкової школи, які порційно фасуються в разову упаковку, недостатньо для повноцінного сніданку. Але в умовах пандемії організація шкільного харчування потребує інших підходів. Саме тому це вимушені дії на час, поки у країні діють карантинні обмеження, – зазначила чиновниця. – Наголошую, що в жодному випадку це не заміна гарячого харчування! Після скасування дії карантинних обмежень школи повернуться до звичної моделі мультипрофільного харчування дітей».

За словами Мандзій, цього року в Україні стартувала реформа шкільного харчування, яка передбачає модернізацію їдалень, оновлення меню, а також навчання дітей культурі харчування. Зокрема, на оновлення та ремонт харчоблоків у школах уряд виділив 400 млн грн. Станом на 10 серпня використано 12,4 млн грн. За даними МОН, частково закупили обладнання для харчоблоків Волинська, Кіровоградська, Миколаївська, Полтавська, Чернівецька та Хмельницька області. В інших областях тривають процедури закупівель.

Крім того, Міносвіти пропозиції до проєкту постанови КМУ «Про затвердження норм та порядку організації харчування учнів в закладах освіти».