Харківським педагогам розповіли, як проводиться PISA

Майже сто вчителів та адміністраторів харківських шкіл стали учасниками навчального семінару «Міжнародне дослідження якості освіти PISA-2018: зміст, процедури проведення», організованого ГО «Освітній маркер» спільно з Українським центром оцінювання якості освіти.

Вже за місяць, 15 квітня, розпочнеться основний етап дослідження за Програмою міжнародного оцінювання учнів (PISA), в якому вперше братимуть участь українські заклади освіти. Процедура проведення цього дослідження і його завдання суттєво відрізняються від тих, до яких звикли вітчизняні педагоги та учні. Щоб познайомити їх зі специфікою програми PISA, громадська організація «Освітній маркер» ініціювала цикл навчальних семінарів.

«Спілкуючись зі знайомими вчителями, представниками шкіл, ми побачили, що існує дефіцит інформації про міжнародне дослідження PISA. Це абсолютно нове явище для українських освітян, тож виникла ідея провести у Києві та Харкові декілька навчальних семінарів за участі фахівців Українського центру оцінювання якості освіти. Матеріали цих семінарів будуть оприлюднені на сайті «Освітнього маркера», – розповів директор ГО «Освітній маркер» Олександр Ганюшкін.

Перший навчальний семінар відбувся 12 березня у Харкові. Захід викликав жвавий інтерес у місцевих вчителів – послухати заступника директора УЦОЯО, національного координатора проекту «PISA» Тетяну Вакуленко прийшло 93 людини. Доповідачка детально розповіла їм про формат міжнародного дослідження та процедуру його проведення, навела приклади завдань, а також відповіла на запитання аудиторії. Питань було задано багато – в основному вчителів цікавили організаційні моменти, пов’язані з дослідженням PISA.

ГО «Освітній маркер» дякує за допомогу в організації та проведенні семінару Харківській академії неперервної освіти, Департаменту освіти Харківської міської ради, Департаменту науки і освіти Харківської обласної державної адміністрації.