Прощавайте, сосиски! Євген Клопотенко розробляє нові тижневі меню для шкіл

В Україні для шкіл розробляються тижневі меню, які дозволять уникнути одноманітної їжі та безграмотного комбінування продуктів. До робочої групи входять представники МОЗ, технологи, дієтологи та команда проєкту «Культура їжі I Cult Food» відомого кухара Євгена Клопотенка. Про це він повідомив на своїй сторінці в Facebook.

«Ми запустили процес розробки тижневих меню для шкіл, які полегшать роботу кухарів та вирішать проблему безграмотно скомбінованої та одноманітної їжі в харчуванні школярів. Я вже вибрав для цього меню топові страви зі свого збірника рецептів (рішення, прийняте на основі даних з п’яти тисяч шкіл, в яких діє мій проєкт Культура їжі I Cult Food), а також розробив нові рецепти», – зазначив Клопотенко.

За його словами, наразі технологи мають створити техкарти, розрахувати калорійність та собівартість страв.

Також кухар повідомив, що перевірив оновлену нормативну документацію щодо шкільного харчування.

«Тепер школярів не можна годувати напівфабрикатами (прощавайте, сосиски) та шкідливими снеками (в буфетах не будуть продаватися чіпси). Плюс на законодавчому рівні зменшено до адекватної норми кількість солі і цукру в їжі дітей та вирішено питання по спеціях, завдяки чому їжа в шкільних їдальнях тепер матиме смак», – зазначив Клопотенко.

Нові нормативи набудуть чинності з 1 січня 2021 року.